خبرگزاری حوزه - سمنان/ ۲۷ آذر سالروز شهادت آیت الله مفتح است، این عالم ربانی از پیشگامان اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه بوده و در راه تحقق این مهم، فعالیت های چشم گیری انجام داد به همین دلیل ۲۷ آذر روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاری شده است. شهید آیت الله مفتح، از پیش کسوتان و منادیان وحدت حوزه و دانشگاه بود.
در همین راستا خبرنگار خبرگزاری حوزه در سمنان، در گفتگو با حجت الاسلام یزدان جمشیدی، مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه سمنان به ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه، ثمره و نتیجه و اثربخشی وحدت حوزه و دانشگاه، راهکارها و راهبردهای اساسی در نیل به وحدت و ... پرداخته است که مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید:
در ابتدا بیان کنید لازمه و ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه چیست و یا به تعبیر دیگر چه ضرورت و یا فایدهای وجود دارد که حوزه و دانشگاه با یکدیگر وحدت داشته باشند؟
با سلام و تشکر از زحمات جهادی حضرتعالی و با تبریک ۲۷ آذر روز وحدت حوزه و دانشگاه سالروز شهادت شهید مفتح ، کسی که خون پاک او سبب بوجود آمدن این پیوند مقدس دو نهاد علمی کشور گردید.
در قرآن و منابع اسلامی وحدت رمز پیروزی در امور است لذا در مکتب اهل البیت (ع) هم وحدت ادیان مطرح است و هم وحدت مذاهب در درون جامعه اسلامی چنان که قرآن با فرمان صریح دستور می دهد: «وَاعتَصِمُوا بِحَبلِ اللّه جَمیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا وَاذکُرُوا نِعمَةَ اللّهِ عَلَیکُم اِذ کُنتُم اَعداء فَاَلَّفَ بَینَ قُلُوبِکُم فَاَصبَحتُم بِنِعمَتِهِ اِخواناً... همگی (مسلمانان) به ریسمان خدا چنگ زنید و پراکنده نشوید و نعمت خدا را به یاد آورید که دشمن یکدیگر بودید و او در میان شما الفت ایجاد کرد و به برکت نعمت او برادر شدید.» و هم وحدت بین اقشار و اصناف جامعه مورد تأکید و سفارش اسلام می باشد لذا امیرالمومنین (ع) همبستگی جامعه را زمینه ساز ریزش فیض الهی می داند، با این تفاصیل وحدت دو نهاد علمی یک ضرورت مهم است
ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه را میتوان از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داد اما دو ضرورت مهم در این وحدت کلیدی است.
۱. وحدت و انسجام اجتماعی: جامعه برای بقای خود نیازمند وحدت و انسجام اجتماعی است و این وحدت و انسجام اجتماعی از طریق تعامل و همکاری سازنده نهادهای اجتماعی حاصل میشود.تحولات تاریخی، اجتماعی و سیاسی عمیقاً متأثر از ( حوزویان و دانشگاهیان) بوده است و وحدت و تعامل حوزه و دانشگاه قبل از اینکه یک وظیفه برای نخبگان این دو نهاد علمی باشد، حقی برای کل جامعه است و تأثیر این پیوست و جدایی مستقیماً متوجه جامعه خواهد شد.
۲. تأمین نیروی انسانی برای ساختار نظام اسلامی: بیشک حوزههای علمیه و دانشگاهها به عنوان تأمین کننده نیروی انسانی، دو رکن اساسی و تعیین کننده در ساختار نظام هستند، حوزه و دانشگاه دو نهاد نیروساز اصیل جامعه هستند که کلیدیترین مناصب حکومتی را به عهده میگیرند و این وحدت ضرورت دارد؛ برای اینکه ما ساختار نظام اسلامی را حفظ کنیم .
نگاه مقام معظم رهبری به مقوله وحدت حوزه و دانشگاه چیست؟ و الزامات این وحدت در دیدگاه معظم له چیست؟
رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، و خلف صالح ایشان آیت الله خامنه ای همواره دو نهاد مهم کشور حوزه و دانشگاه را زیربنای استقلال کشور معرفی کرده اند اما به این شرط که این دو بتوانند با درک وضعیت و جایگاه هم ضرورت همبستگی را دریابند.
لذا از نگاه امامین انقلاب وحدت حوزه و دانشگاه، یعنی وحدت در هدف. هدف این است که همه به سمت ایجاد یک جامعهی اسلامی پیشرفتهی مستقل، و ایجاد تمدن اسلامی تلاش کنیم لذا لازمه تمدن سازی وحدت این دو نهاد مقدس است .
وحدت حوزه و دانشگاه باید ثمره عملی داشته باشد والا جزء برگزاری یک مراسم تشریفاتی فایده و اثری بر آن مترتب نیست .
ثمره عملی این وحدت باید اسلامی شدن دانشگاه ها ، مبارزه با افراد سکولار ، بهره برداری از علم جهت پیشرفت جهان اسلام و نجات یافتن از استعمار مستکبرین است .
لذا رهبر معظم انقلاب فرمودند : این مؤسسه (علم و دین) دو شعبه دارد: یک شعبه حوزه های علمیه و شعبه دیگر، دانشگاه ها هستند، اما باید با هم مرتبط و خوشبین باشند، با هم کار کنند، از هم جدا نشوند و از یکدیگر استفاده کنند و علوم را که امروز حوزه های علمیه می خواهند فرا بگیرند، دانشگاه ها به آنها تعلیم بدهند. دین و معرفت دینی را هم که دانشگاهی ها احتیاج دارند، علمای حوزه به آنها تعلیم بدهند.
آیا با صِرف حضور یک روحانی در دانشگاه به عنوان استاد و یا استاد دانشگاه در حوزه وحدت شکل گرفته است؟
قبلا اشاره کردیم این وحدت نیازمند یک ثمره عملی است ، لذا صرف حضور یک روحانی در دانشگاه و بالعکس ما را به نتیجه مطلوب نخواهد رساند .
دانشگاهیان به عنوان متخصصان، کارشناسان و مدیران نظام اسلامی از یک سو و روحانیون به عنوان کارشناسان امر تهذیب و تربیت و هادیان جامعه از سوی دیگر پیکره اصلی این جامعه را تشکیل می دهند و این دو باید در هدف جامعه اسلامی به وحدت برسند .
معنای وحدت حوزه و دانشگاه چیست ؟
حوزه و دانشگاه باید مثل دو خط موازی با هم حرکت کنند و در مواردی که بین دستاوردهای هر دو تلاقی حاصل می شود باید همکاریها قویتر شود.
حوزه و دانشگاه باید جهت تکمیل همدیگر و همچنین تقسیم وظایف بین بخشی هر کدام جهت شکل گیری جامعه اسلامی و تمدن اسلامی تلاش نمایند .
لذا معنای وحدت یعنی رسیدن به یک نگاه واحد جهت نجات مسلمانان از یوغ مستکبران عالم و بیدار نمودن جامعه غفلت زده اسلامی.
راهکارها و راهبردهای اساسی در نیل به وحدت را چه میدانید؟
جهت رسیدن به یک راهبرد در رسیدن به این هدف مقدس باید هر کدام از این دو نهاد وظایف خود را شناخته و به نحو احسن آنرا انجام داده و در صورت بروز مشکل به کمک همدیگر بشتابند .
حوزه های علمیه می توانند با انجام موارد ذیل در کنار برادران دانشگاهی خود قرار گرفته، در جهت اعتلاء این مجموعه بزرگ علمی کوشش کنند:
۱ - تامین و تربیت اساتید مجرب و توانمند جهت تدریس در کلاس های معارف و دروسی که به گونه ای با تخصص های حوزوی ارتباط دارند
۲ - تامین و تربیت اساتید صاحبنظر جهت طرح دیدگاه های اسلام در زمینه علوم انسانی مانند حقوق، اقتصاد، مدیریت، علوم سیاسی و... .
۳ - آماده سازی مبلغین توانمند جهت انجام تبلیغات دینی در دانشگاه ها به گونه ای که بتوانند به تناسب آگاهی های مخاطبان خود، مباحث دینی را طرح کرده، افکار آنان را قانع کنند.
۴ - تامین و تربیت فضلاء و علمائی که بتوانند شبهات کلامی - فلسفی مطرح شده در سطح دانشگاه ها و یا محافل علمی جهان را به خوبی بشناسند و با پاسخ های قانع کننده، دانشجویان را راهنمائی کنند.
۵ - تدوین کتب دینی مورد نیاز دانشگاه ها اعم از حوزه معارف، تاریخ، اخلاق و یا کتاب هایی که دیدگاه های دینی را در مورد مباحث گوناگون علوم انسانی بیان می کنند.
وظایف دانشگاه
۱ - تامین اساتید مورد نیاز حوزه ها در زمینه علوم انسانی مانند جامعه شناسی، روانشناسی، حقوق، مدیریت، علوم سیاسی، اقتصاد و...
۲ - تدوین کتب مورد نیاز حوزه در زمینه علوم انسانی به شکلی کاربردی.
۳ - انعکاس به هنگام شبهات کلامی و فلسفی مطرح در دانشگاه ها و پی گیری جهت دریافت پاسخ آن ها.
۴ - تحقیق و پژوهش در جهت شناخت آسیب های دینی در سطح جامعه و انعکاس آن به حوزه
۵ - تحقیق در زمینه شناخت مسائل علوم انسانی که می تواند در زمینه تبلیغ دین کارکردی مثبت داشته باشد و ارائه آن به حوزه
گفتگو: فاطمه رحیم زاده
نظر شما